Warsztaty Żywieniowe
3. Warsztaty żywieniowe: spotkanie pod hasłem „Zdrowy człowiek w chorym świecie” poświęcone zwiększeniu świadomości na temat wpływu sposobu odżywania na stan zdrowia. Wybierzemy się w sentymentalną i pouczająca podróż dookoła talerza – porównamy jakość jedzenia kiedyś i dziś. Dowiemy się, czy cukier rzeczywiście krzepi i odpowiemy na nurtujące pytanie: „Dlaczego kiedyś ludzie byli szczuplejsi”?
Czego się dowiesz:
- Ile cukru ukrywa się w popularnych słodkich przekąskach
- Dlaczego żyjąc w czasach nadmiaru żywności ludzi cierpią z powodu niedoborów witaminowych,
- Jaką rolę odgrywa żywienie w rozwoju chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, nadciśnienie i dyslipidemia
- Czym jest chemioprewencja i dlaczego warto jeść zdrowo
- Czy suplementacja jest kaprysem czy wymogiem w dzisiejszych czasach.
Czego się nauczysz:
- Jak spośród szerokiego asortymentu wybierać naprawdę wartościowe produkty spożywcze,
- Zasad komponowania zdrowego talerza
- Czego nie może zabraknąć w Twojej lodówce, a czego powinieneś się z niej czym prędzej pozbyć
Prowadząca Marika Furmańczak dyplomowany dietetyk, specjalista terapii naturalnych, autorka książek o tematyce żywieniowej, prezeska Fundacji Rozwoju Kultury i Nauki „Zainspirowani”